Branschregler säker vatteninstallation logo

Kundservice, manualer och villkor

Vanliga frågor och svar

Här har vi samlat svar på några av de vanligaste frågorna vi brukar få. Här finns även några manualer till våra produkter samt våra villkor. Hittar du inte det du söker så tveka inte att kontakta oss. 

Vanliga frågor och svar

  • Är en värmepump energieffektiv?

    Ja, värmepumpar är mycket energieffektiva. De kan leverera upp till tre till fem gånger mer energi än vad de förbrukar i elektricitet, vilket gör dem till ett miljövänligt och kostnadseffektivt alternativ för uppvärmning.

  • Bergvärmepumpen verkar fungera, men inomhustemperaturen är låg. Vad kan vara problemet?

    Detta kan bero på:

    Problem med cirkulationspumpen: Om cirkulationspumpen inte fungerar som den ska, sprids inte värmen jämnt genom huset.

    Luft i systemet: Luftbubblor kan blockera flödet i värmesystemet. Prova att lufta systemet för att släppa ut eventuell luft.

    Smutsigt filter eller igensatt värmeväxlare: Smutsiga komponenter kan försämra värmeöverföringen. Kontrollera om något filter eller värmeväxlaren behöver rengöras.

  • Bergvärmesystemet drar mer energi än tidigare. Vad kan orsaka detta?

    Om du märker att bergvärmesystemet använder mer energi än normalt, kan det bero på:

    Dåligt underhåll: Smutsiga filter, igensatta komponenter eller en överbelastad kompressor kan leda till att systemet måste arbeta hårdare och därmed använda mer energi.

    Lågt köldmedietryck: Om köldmedienivån är för låg, kan systemet behöva jobba hårdare för att producera värme, vilket leder till högre energiförbrukning.

    Felaktig inställning: Kontrollera att värmekurvan och driftlägena är korrekt inställda. Felaktiga inställningar kan leda till ineffektiv drift.

  • Det bubblar i mina element, vad gör man?

    Se till att det är rätt tryck i värmesystemet. Lufta ur elementen. Fyll på mer vatten om så behövs. Ibland kan det behövas att man stänger av cirkulationspumpen för att få gott resultat.

  • Det droppar vatten från bergvärmepumpen. Är det normalt?

    Kondensvatten är normalt när värmepumpen arbetar, men överdrivet droppande eller vattenläckage kan signalera ett problem:

    Avloppsslangen: Kontrollera om avloppsslangen är blockerad eller inte korrekt installerad, vilket kan leda till att vatten rinner ut på fel sätt.

    Kondensbricka: Om kondensbrickan är full eller inte fungerar som den ska kan det leda till läckage. Kontrollera och rengör denna vid behov.

    Överflöde: Om värmesystemet har för högt tryck kan överflödet orsaka vattenläckor. Kontrollera systemtrycket och justera det om det är för högt.

  • Droppande vattenlås?

    Om det läker i vattenlåset så orsakas det oftast av att någon har kommit åt / knuffat det. Kontrollera då alla muttras som går att dra åt med handkraft. Om det fortfarande läker bokar ni ett hembesök via hemsidans orderformulär.

  • En kran som droppar?

    När du har en blandare som droppar kan det betyda att den inte är riktigt stängd. Om den droppar även efter den är riktigt stängd så tyder det på att den behöver åtgärdas. Ibland kan man byta insatsen men ofta så lönar det sig inte att vi renoverar den utan det är bättre att byta. Ser du beläggning på kopplingar eller vattenkranen kan det tyda på att du bör åtgärda vattnet för att motverka att det händer igen.

  • Erbjuder ni konsultation?

    Ja, kontakta oss gärna för kostnadsfri rådgivning. Konsultation genom hembesök går även att boka mot vår grundavgift och gällande timdebitering.

  • Får jag montera rör och kopplingar själv?

    Om privatperson installerar fackmannamässigt och följt installationsbeskrivningar samt gällande regler (säker vatten) så är det helt okej, men försäkringsbolagen ersätter sällan skador som uppstår om de är felaktigt installerat av privatpersoner.

  • Förbereda min vattenutkastare inför vintern?

    Ja, det är viktigt är att koppla loss trädgårdsslangar och diverse anslutningsnipplar. Dessa motverkar självdräneringens funktion på kranen som sedan leder till att den fryser sönder under vintern.